Yapay Zekada Yeni Devrim: GPT-4

4 adımda GPT-4 hakkında bilmeniz gerekenler

Tirendaz Akademi
8 min readMar 20, 2023
Yazar tarafından oluşturuldu

Nihayet merakla beklenen OpenAI’ın son canavarı GPT-4 çıktı. Bu model, OpenAI’ın derin öğrenme alanındaki en büyük dönüm noktalarından biri. GPT-4'ün diğer modellerden en büyük farkı çoklu model olması. Yani ChatGPT’ye metin giriyoruz ya işte bu yeni modele artık görselde girebileceğiz. GPT-4, metin ve görsel promptları kabul ediyor.

Bunu daha iyi anlamak için hadi OpenAI’ın GPT-4 tanıtım videosunda gösterdiği örneğe bakalım.

OpenAI GPT-4 Demo (Yazar tarafından oluşturuldu)

Önce bir website şablonu kağıda çiziliyor. Daha sonra bu kağıdın fotoğrafı çekiliyor. Ardından GPT-4'e bu görsel girdi olarak verilip, bu şablonu renkli bir web sitesine çevir dendiğinde, GPT-4 gerekli kodları veriyor. Gördüğünüz gibi model resmi algıladı ve çıktıyı verdi. Bu şekilde istediğiniz web sitesini kağıda çizip bir kaç saniye içinde oluşturabiliyorsunuz.

Harika değil mi?

ChatGPT gibi metinsel veriyi de GPT-4'e verebiliyorsunuz. Diyelim ki bir oyun yapmak istiyorsunuz. Ama kod yazmayla uğraşmak istemiyorsunuz. İstediğiniz oyunu GPT-4 söylemeniz yeter.

Pong Oyunu

Bammm! Model size oyunun kodlarını veriyor, bu kodları kullanarak oyununuzu yapabiliyorsunuz.

Hadi başka bir örneğe bakalım. JavaScript ve gerekli HTML ve CSS kodları kullanarak bana yılan oyunu yap diyorsunuz.

Snake Game using GPT-4

GPT-4 size gerekli kodları veriyor. Muhteşem değil mi? GPT-4 ile daha bir çok şey yapabilirsiniz. Bu yazının sonunda GPT-4 ile neler yapabileceğinizi daha iyi anlayacaksınız. Hadi bu makalede neler konuşacağımıza bakalım.

  • Öncelikle GPT-4 aslında nedir inceleyeceğiz.
  • GPT-4'ün gücünü anlamak için bir önceki versiyonu olan GPT-3.5 ile karşılaştıracağız.
  • GPT-4'e nereden kullanabileceğimize bakacağız.
  • En son, bu modeli API olarak kullanmak isteyenler için GPT-4 kullanım fiyatlarını ele alacağız.

Hadi GPT-4 nedir ile başlayalım.

GPT-4 Aslında Nedir?

GPT-4, 2017 yılında Google beyin takımı tarafından geliştirilen Transformers mimarisine dayanıyor.

Transformers, encoder ve decoder’dan oluşuyor. Bu mimari devrim niteliğindeydi ve özellikle dilden dile çeviri görevlerinde harika sonuçlar verdi. Son 5 yılda, Google çevirinin insan seviyesinde çeviriler yapması bu mimariden dolayı.

Transformers Mimarisi

Bu mimariye dayanan iki önemli model var. Bunlardan bir BERT diğeri de GPT. BERT daha çok metin sınıflandırma gibi görevler için kullanılırken, GPT, daha çok metin üretmek için kullanılır. İşte GPT-4, Transformers mimarisine dayanıyor.

Bu modeli eğitmek için internetteki veriler kullanıldı. Tabi bu büyük veriler ile çalışmak kolay değil. Model eğitimi için Azure ile ortaklaşa çalışarak iki yıl içinde süper bir bilgisayar tasarlandı. Bu sistemi denemek için geçen sene GPT-3.5 modeli eğitildi. Düşünün, bütün dünyayı hayran bırakan ChatGPT, GPT-3.5 üzerine inşa edildi. GPT-4'ün gücünü buradan da anlayabilirsiniz.

Tamam, GPT-4'ün arkasındaki mimariyi gördük ve gelişim sürecine kısaca baktık. Hadi Open AI kendi web sayfasında GPT-4'ün neler yapabileceğini gösterdiği bir kaç örneğe bakalım.

Visual inputs: VGA charger

Yukarıdaki resmi, modele verdiğinizde ve panel panel resmi tanımla dediğinizde, model görselde olanları algılıyor ve size açıklıyor. GPT-4 çıktı olarak, üç panelli bir Lightning Cable adaptör paketi gösterildiğini söylüyor. İşte panel panel resimlerde neler olduğunu açıklıyor. Model, resimlerdeki objeleri tek tek tanımladı.

Harika değil mi?

Visual inputs: extreme ironing

Örneğin, bu resimde, gördüğünüz gibi bir adam taksinin arkasında ütü yapıyor. Olağan dışı bir hadise değil mi? Bu resimdeki durumun absürt olduğunu biz anlıyoruz.

Bu resimde olağan dışı nedir diye GPT-4'e sorduğumuzda, model, “Buradaki olağan dışılık, bir adamın hareket halindeki bir taksinin tavanına takılı bir ütü masasında ütü yapmasıdır” şeklinde size cevap veriyor.

Düşünün, model, bir insan gibi önce görseldeki nesneleri tanıyor. Zaten nesne tanımayı, yapay zeka modelleri yapabiliyordu. Ama burada model, nesnelerin olağan dışılıklarını algılıyor. Yani resmi neredeyse bir insan gibi fark ediyor ve çıkarımda bulunuyor.

5 sene önce resimleri yapay zeka tanıyıp çıkarımda bulunacak deselerdi kimse inanmazdı. Ama yapay zekanın kısa sürede geldiği noktaya bakın.

GPT-4'ün bir önceki versiyonu GPT-3.5. ChatGPT bu model kullanılarak geliştirildi. Hadi GPT-4'ü daha iyi anlamak için bu modeli GPT-3.5 ile karşılaştıralım.

GPT-3.5 vs GPT-4

GPT ailesi şimdiye kadar olmaz denilenleri başardı. Bu ailenin üyelerini şu videoda anlattım.

GPT ailesinin en son iki üyesi GPT-3.5 ve GPT-4. Hadi bu modelleri daha iyi anlamak için birbiriyle karşılaştıralım.

İlk fark, GPT-3.5 sadece metin verileri ile çalışırken GPT-4 metin verileri haricinde, görsel ve video verileri ile de çalışabiliyor. Bu iki model arasındaki en büyük fark.

Parametre sayısı olarak GPT-3'ün 175 milyar parametresi vardı. GPT-4'ün 100 trilyon parametresi var. Büyüklüğü görebiliyor musunuz? Yani bu model, GPT-3'den yaklaşık 500 kez daha büyük.

Şimdi, karşılıklı sohbet bakımından iki modeli karşılaştıralım. Basit sohbetlerde bu iki model arasında fark yok, fakatttt kompleks sohbetlerde, GPT-4'ün farkı ortaya çıkıyor. Kompleks sohbetlerde, GPT-4, daha güvenilir, daha creative ve daha fazla nüanslara dikkat ediyor. Yani bu arkadaş, metinsel veriler ile de harika şekilde çalışıyor.

Hadi şimdi Open AI’ın özellikle vurguladığı sınav karşılaştırmasına geçelim. GPT-4, gerçek dünya problemlerini çözmekte insandan daha az kapasitede olmasına rağmen, akademik ve profesyonel sınavlarda insan seviyesinde başarı gösteriyor.

Ne güzel değil mi? Sınavdayken, GPT-4 yanınızda olursa, ister akademik ister başka bir profesyonel sınav olsun, kolayca yüksek puan alabilirsiniz.

OpenAI araştırmacıları, insanlar için yapılan sınavlar üzerinde GPT-3.5 ve GPT-4'ü test ettiler. Bu sınavlar hem çoktan seçmeli hem de açık uçlu sorulardan oluşuyor.

Sınav sonuçları

Yukarıdaki grafikte sınavları ve bu sınavlardaki modellerin başarısını görebilirsiniz. Grafik, GPT-3.5'un performansına göre düşükten yükseğe sıralanıyor. Yeşiller GPT-3.5 başarısını, maviler GPT-4'ün başarısını gösteriyor.

Dikkat ederseniz hemen hemen bütün sınavlarda, GPT-4 daha iyi başarı gösteriyor. Çoğu sınavda GPT-4'un başarısı, yüzde 80'ni geçmiş hatta bazılarında 100'e yakın. Bu sınavlar basit sınavlar değil akademik ve profesyonel sınavlar. Yani çoğu insanın çaktığı testler.

Şimdiye kadar, büyük veriler üzerinde eğitilen bir çok model geliştirildi. Bu modelleri karşılaştırmak için çeşitli benchmark testler kullanılır. Bu testlerde, örneğin, bir kelimeden sonra gelecek kelimeyi modelin nasıl tahmin ettiği ölçülür. Genelde bu testler ingilizcedir.

Benchmark testlerdeki modellerin başarısı

Bu grafikte çeşitli dillerdeki modellerin skorlarını görüyorsunuz. Bakın ilk seçenek rasgele bir şık seçildiğinde doğru cevabı bulma yüzdesi. 4 seçenekli bir sınavda doğru cevabı bulma olasılığı yüzde 25'dir değil mi? Örneğin, Google tarafından geliştirilen PaLM modelinin test skoru ingilizce dili için yüzde 69, GPT-3.5 modelinin yüzde 70 ve GPT-4'un yüzde 85.

İnanılmaz. GPT-4 karşılaştırmalı testlerde diğer modelere fark atmış. Hatta, bu testleri diğer dillere çevirip o dilde test yapıldığında yine GPT-4 harika sonuçlar vermiş. 26 dilin 24'ünde GPT-4 rakiplerinden daha iyi skorlar elde etmiş.

Tamam, GPT-4 mükemmel bir model ama hiç mi bunun kötü tarafı yok diye sorabilirsiniz. Bu modelin yüksek kabiliyetlerine rağmen GPT ailesinin diğer üyeleri gibi bazı limitleri var. GPT ailesinin doğruluk oranlarını, OpenAI araştırmacıları karşılaştırmış.

GPT ailesinin doğruluk oranları

Yatay eksende alanlar ve düşey eksende modellerin doğruluk oranları yer alıyor. Bu oran ne kadar 1'e yakınsa o kadar ideal insansı cevaplar elde edildiği anlamına geliyor.

Bakın, yeşil renk GPT-4'ü gösteriyor. Yapılan testlerde, bu arkadaş, diğer modellere göre daha doğru çıktılar veriyor ama maalesef yüzde yüz doğru cevap veremediğini görüyoruz. Yani GPT-4'ün kesin sonuçlar üretmesi için biraz daha yol alması gerekiyor.

Tamam, bu bölümde GPT modellerini karşılaştırdık ve GPT-4'ün nasıl güçlü bir model olduğunu gördük. Ama bazı limitlerinin de olduğundan bahsettik. Hadi şimdi nereden GPT-4'ü kullanabileceğinize bakalım.

GPT-4 Nereden Kullanılır?

Bildiğiniz gibi yakın zamanda OpenAI, ChatGPT’ye paralı abonelik getirdi. Aylık 20 dolara ChatGPT’ye abone olabiliyorsunuz. Eğer ücretli aboneliğiniz varsa direk olarak GPT-4'ü kullanabilirsiniz. Yani anlayacağınız GPT-4'ü hemen kullanmak tamamen duygusal nedenlere dayanıyor.

Eğer aboneliğiniz yoksa, bu canavarı kullanmanın başka bir yolu, bekleme listesine kayıt olmak ve sıranın size gelmesini beklemek. Bu sıra size ne zaman gelir bilemiyorum. Gelse bile muhtemelen sınırlı bir kullanım sunacaklar. Yani illa ki sizi paralı aboneliğe yönlendiriyorlar. Sıra geldiğinde OpenAI playground sayfasında GPT-4 modeli size açılacak.

GPT-4'ü erişebilmenin diğer bir yolu Bing kullanmak. Bildiğiniz gibi Bing Microsoft tarafından geliştirilen bir arama motorudur. Bu motora daha önce ChatGPT’yi monte etmişlerdi. Microsoft’ta kurumsal başkan yardımcısı Yusuf Mehdi, Bing’in ön izlemesinin arkasındaki motorun, GPT-4 olarak değiştirdiklerini açıkladı. Dolayısıyla Bing Chat’i kullanarakta GPT-4'e erişebilirsiniz. Ama bunun için yine bekleme listesine kaydolmanız gerekiyor. Ben kaydoldum bakalım sıra ne zaman gelecek.

GPT-4'e erişmenin başka yolları da var ama ben en kolayları anlattım. Sizin bildiğiniz yöntem varsa yorumlara yazın. Tamam bu bölümde GPT-4'e nasıl erişebileceğinizi anlattım. Hadi GPT-4'ün fiyatlandırmasına bakalım.

GPT-4 API Fiyatlandırması

Geliştiriciler GPT modellerini uygulamalarında kullanabilir. Yani sizde GPT modellerini bir API olarak kendi applerinize monte edebilirsiniz. Size güzel bir haberim var. GPT-4 API’yı hemen uygulamalarınızda kullanabilirsiniz. ChatGPT için API biraz geç çıkmıştı. OpenAI, GPT-4'ün API’nı hemen kullanıma açtı.

Peki fiyatlandırma nedir derseniz hadi ücretlendirmeye bakalım. Dikkat edin GPT-4 API, gpt-4–0314 olarak isimlendirildi. Fiyatlandırma, token üzerinden yapılıyor. Token, karakter dizisi demek. Yani, tokenı, metnin en küçük parçası olarak düşünebilirsiniz. Bir token, bir sembol veya bir kelime olabilir. Ölçü olarak, 1000 token yaklaşık 750 kelimeye denk geliyor.

GPT Modellerinin Fiyatlandırması

Bakın görselde, modellerin token olarak fiyatları yer alıyor. Örneğin, 2133 token yaklaşık 1600 kelimeye karşılık geliyor. Bu kelime sayısı ile bir medium blog yazısı yazabilirsiniz. Tamamlama için bunun fiyatı 0.128 dolar, prompt için 0.064 dolar. GPT-3.5 için fiyat 0.004 dolar. Diğer modellerin fiyatlarını burada görebilirsiniz. Tabi bu modeller GPT-4 kadar güçlü değil.

En yüksek token sayısına bakalım. Bu yaklaşık 1 milyon kelimeye denk geliyormuş. Bu kelime sayısı ile Harry Potter kitaplarını yazabilirsiniz. Yani GPT-4'e Harry Potter kitaplarını yazdırmanın maliyeti prompt olarak 43 dolar.

GPT-4 ile ChatGPT maliyet performans açısından karşılaştırdığımızda, Prompt için GPT-4, ChatGPT’ den 14 kat, tamamlamada 29 kat daha pahalı. Peki değer mi bu farka derseniz? Bu sizin bileceğiniz bir iş. GPT-4 gücünü grafiklerde gördünüz. Bu model, daha doğru ve daha nüanslı çıktılar veriyor. Karar sizin. GPT-4 API’ın ücretlendirmesi de bu şekilde.

Son Sözler

GPT-4, hem metinsel hem de görsel girdiler alan OpenAI’ın geliştirdiği son yapay zeka modeli. Bu modelle yapacaklarınızın sınırı yok. Unutmayın yapay zeka bizim rakibimiz değil yardımcımız. Yapay zekayı kullanarak hem günlük hem de mesleki projelerimizi daha kolay yapabiliriz.

Bu makalede, GPT-4'ün gücünü gördük ve limitlerini inceledik. Ayrıca nereden kullanabileceğinize ve API fiyatlandırmasına baktık.

Sizin bu model hakkında düşüncüleriniz nedir? Ücretli aboneliğe geçip bu modeli kullanmaya değer mi? Bir sonraki GPT nasıl bir model olur? Cevaplarınızı merak ediyorum yorumlara yazın tartışalım.

Diğer sosyal medya hesaplarımızdan da içerikler üretiyoruz . Hadi bağlanalım: YouTube | Udemy | Twitter | Instagram | LinkedIn.

Bu makalelerde dikkatinizi çekebilir 👇

Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim. Gelecek makalelerde görüşmek üzere.

--

--