Unity ile C# Dersleri

Unity Nedir | İndirme & Kurulum | Unity Kullanımı

Unity nedir ne işe yarar? Nasıl indirilir ve Kurulur? Unity ile yapılan oyunlar nelerdir? Unity kullanımı? C Sharp Nedir? Unity ile C#

Tirendaz Akademi
8 min readMay 15, 2021
Photo by ELLA DON on Unsplash

Unity Nedir?

Unity, 2 boyutlu (2D), 3 boyutlu (3D), sanal gerçeklik (VR) ve yapay gerçeklik (AR) oyunları üretebileceğiniz, Windows, Linux veya MacOS işletim sistemlerinde çalışabilen dünyanın en çok kullanılan oyun geliştirme platformudur.

Unity ayrıca 2D ve 3D grafikleri sürükleyip bırakabileceğiniz bir ara yüze sahiptir. Unity’de komut dosyalarını yazmak için C# programlama dili kullanılır.

C#, Microsoft tarafından piyasaya sürülen, masaüstü, web, mobil, IoT, API ve oyun uygulamaları geliştirebileceğiniz, nesne tabanlı popüler bir programlama dilidir.

Unity ile Yapılan Oyunlar

Unity dünyada en fazla kullanılan oyun geliştirme platformu olduğu için Unity ile birçok 2D ve 3D oyun geliştirilmiştir. Hadi bunlardan ne popüler olanlara bakalım.

Escape from Tarkov

  • Tür: Aksiyon
  • Geliştirici: Battlestate Games
  • Yayın Tarihi : 2017
  • Platform : PC

Monument Valley

  • Tür: Puzzle
  • Geliştirici: ustwo studio Ltd.
  • Yayın Tarihi : 2014
  • Platform : iOS, Android, Windows Phone

Risk of Rain 2

  • Tür: Roguelike
  • Geliştirici: Hopoo Games
  • Yayın Tarihi : 2019
  • Platform : PC, PS4, Xbox One, Switch

Untitled Goose Game

  • Tür: Stealth / Puzzle
  • Geliştirici: House House
  • Yayın Tarihi : 2019
  • Platform : PC, Mac, PS4, Xbox One, Switch

Kerbal Space Program

  • Tür: Simulation
  • Geliştirici: Squad
  • Yayın Tarihi : 2011
  • Platform : PC, Mac, Linux, PS4, Xbox One, Wii U

Unity’de oyun geliştirmek için C# dilini bilmeniz gerekir. Bu ve gelecek derslerde C# dilini Unity kullanarak anlatacağım. Bu dersleri anlamak için Unity’i bilgisayarınıza kurup biraz tanımanız önemlidir.

Özetle bu yazıda,

  • Unity nasıl indirilip kurulur?
  • Unity’de yeni bir proje nasıl açılır?
  • Unity arayüzü nedir?
  • C# kodlarını yazmak için script nasıl açılır?
  • Yardım sayfalarına nasıl ulaşılır?

gibi konuları anlatacağım. Hadi başlayalım.

Unity İndirme ve Kurulum

Unity’i indirmek için öncelikle Unity Hub’ı kuralım. Unity Hub ile Unity kurmak biraz sonra göreceğiniz gibi çok kolaydır.

Öncelikle Unity’in web sitesine gidelim. Ardından Get Started butonuna basalım.

Unity’in ücretli ve ücretsiz versiyonları var. Ben ücretsiz versiyonunu seçeceğim. Bunun için Individual kısmına tıklıyorum.

Öğrenciyseniz ve gerekli belgeleri sağlarsanız Unity’nin öğrenci versiyonunu da indirebilirsiniz. Ben personel opsiyonunu seçeceğim.

Gelen ekranda ilk kez kullanıcılar altındaki start butonuna basalım.

Açılan pencerede şartları kabul ediyor musunuz seçeneği var. Buradaki şartnamede yıllık kazancınızın 100 bin doları geçemeyeceğini kabul ediyorsunuz. Yani Unity ücretsiz kullanmak için yıllık kazancınızın 100 bin doları geçmemesi gerekiyor. Yıllık kazancımız 100 bin doları geçse seve seve ücretli versiyonunu alırız değil mi?

Agree and download butonuna basıyoruz ve Unity Hub bilgisayarımıza indiriyoruz. İndirilen dosyayı standart program kurma mantığı ile next next diyerek kuruyoruz.

Kurma işlemi bittikten sonra Unity Hub’ı açalım. Sağ üst köşede benim hesabım gözüküyor.

Eğer Unity’de daha önce hesabınız yoksa kayıt olup hesabınıza giriş yapmayı unutmayın. Kayıt olmak için sadece bir mail hesabınızın olması gerekiyor.

Tamam şimdiye kadar Unity Hub’ı kurduk ve hesabımıza giriş yaptık artık Unity’i kurma zamanı geldi.

Ben daha önce kurduğum için bendeki Unity’nin son versiyonu gözüküyor. Şimdi sizin Unity’i nasıl kuracağınızı anlatacağım. Kurulum için Install butonuna basıyoruz ve gelen ekranda ADD kısmını tıklıyoruz.

Karşımıza Unity’nin kararlı sürümü ve son yayımlanan versiyonları geliyor. Kararlı versiyon, uzun süreli destek sürümü anlamına gelir. Bu versiyon Unity’nin test edilmiş ve sorunları giderilmiş sürümüdür. En son çıkan ama kararlı olmayan sürüm hala geliştiriliyor anlamına gelir. Benim size tavsiyem LTS yani kararlı versiyonunu kurmanızdır. Daha sonra Unity’nin daha güncel versiyonunu kurabilirsiniz. Ben bu derste temel konuları anlatacağım için siz Unity’nin en son kararlı versiyonunu yükleyebilirsiniz. Versiyonu seçtikten sonra next tuşuna basalım.

Karşımıza yüklemek için seçeceğimiz modüller geldi. Hangi platformda oyun geliştirecekseniz o modülleri seçebilirsiniz. İstediğiniz zaman buradaki yüklemediğiniz versiyonları yükleyebilirsiniz. Dikkat ederseniz modüller boyutları büyük. Başlangıçta birkaç modül yükleseniz yeterli. Biraz sonra sonradan nasıl modül yükleyeceğimizi anlatacağım. Modülleri seçtikten sonra next tuşuna basalım.

Seçtiğimiz modüllerin şartlarını kabul edeceğimiz pencereler geliyor. Bu pencerelerdeki şartları “kabul ediyorum” kısımlarını tıklayıp next’e basalım.

Vee en son done butonuna basarsak Unity bilgisayarımıza kurulur.

Unity kurulduktan sonra modül yüklemek için install kısmında yüklediğimiz versiyonun üstündeki üç noktaya tıklayalım.

Açılan pencereden yükleyeceğiniz modülleri seçip biraz önce yaptığım gibi şartları kabul edip next diyerek ve en son done butonuna basarak istediğiniz modülleri yükleyebilirsiniz.

Unity’de Proje Açma

Tamam Unity’i kurduk. Şimdi Unity’de yeni bir proje açalım. Bunun için yine Unity Hub’ı kullanıyoruz. Unity Hub penceresindeki Projects kısmına tıklıyoruz.

Sağ üst köşedeki üç notaya basarsak bilgisayarınızda yüklü versiyonları gösteren pencere açılır.

Hangi versiyonda proje açacaksanız o versiyonu seçebilirsiniz. Bende sadece son versiyon olduğu için bu versiyonu seçiyorum.

Açılan pencereden 2D ya da 3D gibi Templates seçebilirsiniz. Ben bu ders için 3D seçeceğim. Yan taraftan proje ismini girelim. Örneğin, proje ismi olarak My-First-Project girelim. Create tuşuna basdığımızda Unity’de otomatik olarak proje oluşur. Proje oluşturmak çok kolay oldu değil mi? Proje açıldığında Unity arayüzü karşımızı gelir.

Unity Arayüzü

Şimdi bu ekrandaki önemli pencereleri anlatayım.

Unity Arayüz

Bu pencereler biraz karışık gelebilir ama merak etmeyin proje yaptıkça bu pencereleri ezbere bileceksiniz. Unity arayüzündeki en üst kısım Toolbar paneldir.

Toolbar

Bu panelden yaptığınız oyunu play tuşu ile oynatabilir ya da pause ile durdurabilirsiniz. En sağ kısımda Account, Layers, Laout gibi alanlar var. Ben C# anlatacağım için bu alanları çok fazla kullanmayacağız.

Sol tarafta hiyerarşi penceresi var. Bu pencere oyun sahnesindeki nesneleri gösterir. Proje açıldığında bu pencerede ön tanımlı olarak kamera ve yönlü ışık bulunur. Yeni objeler ekledikçe bu pencere zamanla dolacak.

Hiyerarşi Penceresi

Game ve sahne görünümleri Unity arayüzün görsel kısımlarıdır. Sahne görünümünü, 2B ve 3B nesneleri taşıyabileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz sahneniz olarak düşünebilirsiniz. Play tuşuna basarsanız oyun görünümü karşınıza gelir.

Sahne ve Oyun Görünümü

Inpector penceresi, objelerinizin özelliklerini düzenleyeceğiniz yerdir. Ana kamerayı seçerseniz bu objenin bileşenlerini görebilirsiniz.

Inpector Penceresi

Proje penceresi, projenizdeki klasörlerin ve dosyaların bulunduğu yerdir.

Project Penceresi

En son olarak konsol paneline bakalım. Konsol paneli, yazdığımız komutların çıktılarını göreceğimiz yerdir. Unity arayüzünü kısaca anlattım. Unity’de yeni iseniz merak etmeyin bu pencereleri zamanla çok iyi öğreneceksiniz.

Konsol Penceresi

Script Açma

Bu derslerdeki amacım Unity’i kullanarak C# anlatmak. Hadi öncelikle Unity içinde nasıl C# scripti açacağımıza bakalım. Script açmak için çeşitli yollar kullanabilirsiniz. Basitçe proje penceresinde bir script klasörü oluşturalım ve burada sağ klik yapıp create ve C# script kısmına tıklayalım.

Script Oluşturma

Ve yeni bir script oluşur. Bu scripte isim verelim. Ben demo yazıyorum siz istediğiniz bir ismi verebilirsiniz.

Scripte çift tıklarsak yeni bir C# scripti açılır. Script ön tanımlı editör ile açılır. Editör olarak ben visual studio code kullanmayı tercih ediyorum.

Bilgisayarınızda bu visual studio kurulu değilse basitçe visual studio code ana sayfasına gidin ve buradan indirip standart program yükleme ile bu editörü yükleyin.

Kodların bu editör ile açılması için edit menüsünden Preferences kısmına tıklıyoruz ardından External Tools’dan External Script Editorden Visual Studio’yu seçiyoruz.

Daha sonra Scripte çift tıklarsak otomatik olarak script vs code ile açılır.

İsimlendirme

Script açıldığında ön tanımlı olarak bazı kodlar karşımıza gelir.

public class Demo : MonoBehaviour

Dikkat ederseniz class yani sınıf ismi otomatik olarak script ismi ile aynıdır. Unutmayın, Unity’de sınıf isimleri ile dosya isimlerinin aynıdır. vs code ile Unity sekronize çalışır. Yani siz vs code ile yaptığınız değişiklikler otomatik olarak Unity’de uygulanır. Böylece kodları yazacağımız script’in nasıl oluşturulacağını gösterdim.

Yardım Sayfaları

Çalışmalarınızı yaparken bazı kavramlar hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Unity sık sık güncellendiği için yenilikleri takip etmek için resmi dokümantasyonu takip etmelisiniz. Yardım alacağınız sayfalara nasıl ulaşacağınızı bilmeniz gerekir. Unity içinde herhangi bir yer ile ilgili bilgi almak için sekmenin yanındaki soru işaretine basmanız yeterli olur.

Örneğin hiyerarşi penceresindeki ana kamerayı tıklayalım. Insector penceresinde bu obje hakkındaki bilgiler yer alır.

Transform bileşeninin yanındaki soru işaretine tıklarsak transform hakkındaki bilgileri gösteren resmi dokümantasyon browser’ımızda açılır.

Transform bileşeni ile ilgili kod örneklerine ulaşmak isterseniz switch sekmesine tıklamanız yeterli.

C# ile ilgili bilgi almak için Microsoft C# dokümantasyona da bakabilirsiniz. Örneğin string sınıfı hakkında bilgi almak için arama çubuğuna string yazalım. String ile ilgili bilgiler karşınıza gelir.

Bu yazımda Unity ve C# nedir? Unity nasıl kurulur? Unity ile yapılan oyunlar nelerdir? Unity arayüzü nasıl kullanılır? ve Unity’de script nasıl açılır? gibi konuları anlattım. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Unity & C# Giriş İndirme Kurulum

Gelecek yazımda Unity ile C#’da değişkenler, metotlar ve sınıfları anlattım.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir.

Bizi Tirendaz Akademi YouTube, Twitter, GitHub ve LinkedIn sayfalarından takip edebilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Hoşça kalın…

--

--